Het verschil tussen RAM en ROM geheugen
Als je niet helemaal thuis bent in de tech wereld dan zeggen de term RAM en ROM je waarschijnlijk niet veel. Laat staan dat je weet wat het verschil tussen beide is. RAM en ROM zijn afkortingen en refereren naar twee soorten geheugen.
Het RAM geheugen
RAM is een afkorting voor Random Access Memory. Dit type geheugen bevat het tijdelijke geheugen van een device zoals je computer. De capaciteit van het RAM-geheugen wordt weergegeven in GB’s. Deze capaciteit bepaalt voor het grootste deel ook hoe snel jouw pc is. Het geheugen wordt namelijk gebruikt wanneer je snel meerdere handelingen op je computer wil doen. Best wel handig om ervan op de hoogte te zijn welke capaciteit het RAM-geheugen van jouw computer heeft dus. Dat dit geheugen tijdelijk is refereert er naar dat dit deel van het geheugen gewist wordt zodra je de pc uitzet.
Een praktisch voorbeeld
Om iets beter duidelijk te maken wat het RAM-geheugen nu precies doet volgt nu een voorbeeld. Stel jij opent een Word bestand op je computer dan wordt het bijbehorende programma Word geladen in het RAM-geheugen. Bedenk je je plots dat je ook iets op wilde zoeken op Google en hiervoor dus het internet opent dan laadt het RAM-geheugen ook je internetbrowser. Pas als je de programma’s afsluit gaan ze uit het RAM-geheugen. Je zult merken dat wanneer je bijvoorbeeld Word weer opent dat dit vlotter gaat dan de eerste keer dat je het opende. Dit komt doordat het programma de tweede keer wordt geladen vanuit het RAM-geheugen in plaats van de harde schijf.
Het ROM geheugen
ROM is een afkorting van Read Only Memory. Dit type geheugen kan alleen maar lezen en is niet tijdelijk maar voor altijd. Een pc gebruikt het ROM-geheugen om op te kunnen starten en werkzaam te zijn. Dit geheugen kan in principe dus ook niet zomaar door de gebruiker worden gewist, want dit zou gemakkelijk kunnen leiden tot een niet-werkzame computer. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten.